Kazdağı Endemik Bitkileri

Kazdağı Endemik Bitkileri

İklimsel çeşitliliği ve arazi farklılıklarından oluşan ülkemizde endemik bitkilerde sayıca fazladır. Endemik bitki zenginliğinin en güzel örneklerinden birisi de Kaz Dağları’dır. Oksijen kalitesi, termal su kaynakları, şelaleleri, hayvan çeşitliliği ve dereleri ile adını duyuran İda Dağında ( Kaz Dağları) 32 endemik farklı bitki mevcuttur.

Bu endemik bitkilerin bazıları doğal güzelliğinin yanı sıra hastalıklar için şifalı bitki olarak kullanılıyor. En fazla kullanılan şifalı 3 endemik bitkiyi birlikte inceleyelim.

Sarıkız Çayı

Latince ismiyle Sideritis Trojana Ehrend, yörede ise Dağ Çayı olarak bilinen bitki; diş eti hastalıklarına, soğuk algınlığına iyi gelmektedir.

Kazdağı Göknarı

Göknar ailesinin kozalakları en fazla veren cinsidir. Abies Equi Trojani Latince ismi ile tüm dünyada bilinmektedir. Mikrop öldürücü etkisinden dolayı yörede yaraların iyileştirilmesinde merhem yapılarak kullanılmaktadır. Taze kozalakları ve yaprakları kaynatılıp içildiğinde ise solunum yolları rahatsızlıklarını tedavi edici özelliği mevcuttur.

Kantaron Otu

En çok yarayı hızlı iyileştirilmesi ile tanınan Kazdağı sarı kantaron otu bölgenin tıbbı bitkisi durumundadır. Zona hastalığında faydası kanıtlanmış bir ilaç niteliğindedir. Ayrıca yağı ile eklem ağrılarını giderici etkisi olduğu bilinmektedir.

Kaz Dağlarının yüksekliği kendine has sadece bu bölgede yetişen bitkileri bizlere sunmaktadır. Bu bitkiler hem eşsizliği ile hem de insanlığa faydaları ile bizlere bir kez daha ne kadar önemli olduklarını göstermektedirler.

Other Articles